Stylistic contrasts in a contemporary villa

Stylistic contrasts in a contemporary villa

cucina piano marmo laterale
sequenza apertura cucina nera
dettaglio marmo panda white
cucina nera marmo
cucina nera marmo fronte
dettaglio maniglie nere
tavolo pranzo
soggiorno divano cucina
soggiorno mobile tv
dettagli imbottitura
mobile bagno rosso
dettagli bagno
scale eleganti cristallo
vano scale top
dettagli cristallo scala
camera matrimoniale
cabina armadio grigio interno cabina armadio
cameretta rosa armadi grigi
dettagli imbottitura apertura cassettifronte camera grigia
scrivania cameretta grigia

Stylistic contrasts in a contemporary villa

The theme of contrast is expressed in a two-family villa with a strong and elegant character. Black becomes the protagonist of a story that tells different finishes, colors and opacities in which each element plays a primary role in the creation of the final work.

Project: Modulor
Year: 2021/2022
Site: Curno 

A large two-family villa is distributed over three levels, developing the theme of contrast in multiple declinations.
Already at an architectural level, it can be seen in the alternation between large French windows and white plastered vertical partitions. A game of solids and voids that enriches the environment with natural light.

The elements recovered from the old house in dialogue with new custom-made furnishings play a key role in the choice of furnishings. The kitchen is a masterful example of this, in which the matt black lacquered doors create a suggestive combination with the wall units. The latter are covered in black back laquered glass, recalling the aesthetic line of the appliances. On them dominates the Panda White marble top with black veins sometimes enriched by contaminations of a green undergrowth.
The contemporaneity of the kitchen marries the recovery of the adjacent day cabinet in glossy black lacquer, which rediscovers its relevance even after 40 years of splendor. The neutral-toned stoneware floor becomes the basic palette on which more intense colors stand out, ranging from geometric burgundy upholstery to bathroom furniture in the same color.

Upstairs, the change of flooring in favor of a natural oak parquet softens the perception of the rooms while respecting the theme of opposites with insertions of slate-effect tiles in the bathrooms. Once again, the neutrality of the architectural chromatic choice is contrasted by more decisive choices such as the terracotta-colored plastering of a single room and the teal velvet headboard for the double room.

Stylistic contrasts in a contemporary villa

 

The theme of contrast is expressed in a two-family villa with a strong and elegant character. Black becomes the protagonist of a story that tells different finishes, colors and opacities in which each element plays a primary role in the creation of the final work.

Project: Modulor
Year: 2021/2022
Site: Curno 

Glimpses of antiquity in a contemporary attic

Glimpses of antiquity in a contemporary attic

salotto-contemporaneo-ampie-vetrate-divano-ottanio-velluto-verde
dettaglio-federe-cuscini-divano-fantasia-color-ottanio-velluto-mobile-antico
mobile-TV-moderno-contemporaneo-cassettoni-ante-grigio-ghiaccio-
mobile-tv-cassettoni-ante-angolo-verde-tavolo-allungabile-legno
dettaglio-imbottitura-sedie-fantasia-color-ottanio-tinta-divano-velluto
cucina-contemporanea-grigio-ghiaccio-piano-marmo-tavolo-allungabile-legno
angolo-snack-dettaglio-struttura-metallo-piano-lavoro-cucina-marmo-vista-zona-giorno
dettaglio-piano-cucina-marmo-grigio-venato-tundra-gray
cucina-contemporanea-piano-marmo-angolo-snack-dettaglio-composizione-interna
dettagli-cucina-ante-laccato-opaco-ripiani-interni-piano-marmo-lavello-angolo
dettagli-componenti-cucina-contemporanea-pensili-vasistas-cassetti
dettagli-piano-cottura-induzione-cucina-piano-marmo-venato-illuminazione-sottopensilecomposizone-interna-comparti-cucina-funzionale-ante-cassetti-vassoi-estraibili
dettaglio-corridoio-ingresso-libreria-mobile-contenitore
dettaglio-mobile-bagno-sospeso-blu-contemporaneo-maniglie-incavo
bvagno-contemporaneo-mobiletto-sospeso-blu-moderno-lavabo-appoggio
dettaglio-piastrelle-design-bagno-patricia-urquiola-Mutina
corridoio-attrezzato-ingresso-bagno-contemporaneo-libreria
scala-ingresso-parquet-scuro-illuminazione-segnapassi-mansarda
angolo-vintage-ingresso-mansarda-stile-moderno-contemporaneo-mobili-antichi
camera-matrimoniale-mansarda-stile-contemporaneo-dettaglio-testata-attrezzata-contenitore
camera-matrimoniale-stile-contemporaneo-moderno-mansarda
cabina-armadio-mansarda-porta-dettaglio-maniglia
cabina-armadio-dettagli-appenderia-piegato-cassetti

Glimpses of antiquity in a contemporary attic

A high-altitude attic in which ancient elements interact with the contemporary and linear aesthetics of the furnishings. Touches of color can be recognized among the neutral interiors, giving character and elegance, enhanced by the natural light and bright tones of the architecture.

Project: Modulor
Year: 2021
Site: Selvino

The renovation of this attic involves both the architectural setting and the development of the interior furnishings, in a continuous dialogue between inside and outside. Set in the living area, the large windows flood the room with natural light, offering an excellent view of the Orobic Prealps. The great brightness is accentuated by the choice of white beams and walls, in contrast with the heat-treated oak floor with warm dark veins.
The furnishings of the living area marry the neutral colors of an ice gray highlighting the chromatic choice of the teal velvet of the sofa and the Tundra Gray marble top of the kitchen with deep light veins.
The peninsula structure of the kitchen provides a comfortable worktop that can also be used as a snack bar for quick meals. On the left, the columns serving the kitchen flow into an equipped furniture on the side, serving the passage and entrance area to the attic.

Even in the sleeping area, the furnishings reflect the linear and luminous aesthetics of the living area, with shaped recessed handles.
The bedroom uses the side wall for a service closet, while the head of the bed features a greater thickness providing additional storage space. In front of the large double bed with trunk structure, a sliding door marks the entrance to the walk-in closet. This is equipped with double-height hangers on the sides and drawers with linen in the center topped with shelves for folded. The entire structure in canvas bilaminate guarantees great resistance and a soft touch aesthetic.

The impact created in the bathroom is different, in which, beyond the shower, the crystal takes shape in the shaped cabinet of a deep blue with a Lacobel top in the same color. Closing doors with wooden frame and acid-etched glass inserts mark the closure of an utily room that takes advantage of the low height of the attic.

A staircase equipped with lighting marks steps and an important contemporary design wall chandelier welcomes guests at the entrance, leading them into the interchange between the living and sleeping areas. This is enriched with small antique furnishings, creating a suggestive vintage corner.

Glimpses of antiquity in a contemporary attic

A high-altitude attic in which ancient elements interact with the contemporary and linear aesthetics of the furnishings. Touches of color can be recognized among the neutral interiors, giving character and elegance, enhanced by the natural light and bright tones of the architecture.

Project: Modulor
Year: 2021
Site: Selvino

Contemporary style with shabby chic elements

Contemporary style with shabby chic elements

Appartamento contemporaneo Bergamo cucina 01
Appartamento contemporaneo Bergamo cucina dettaglio 01
Appartamento Bergamo cucina dettaglio 02
Appartamento contemporaneo Bergamo cucina 02
Appartamento Bergamo cucina dettaglio 03
Appartamento Bergamo libreria
Appartamento contemporaneo Bergamo sala
 Bergamo mobiletto shabby chic
Appartamento Bergamo corridoio
Appartamento Bergamo bagno

Contemporary style with shabby chic elements

 

A contemporary style apartment in Bergamo in which the choice of some shabby chic furniture caught attention. The furnishings of the living area with a modern taste accompany the kitchen with neutral tones and essential lines.

Project: Modulor
Year: 2015
Site: Bergamo

The renovation of this apartment in Bergamo primarily involved the kitchen, which neutral colors is signature. A white mineral countertop defines the recognizable aesthetic line of the project, continuing also in the full height side doors. This expresses a horizontal reading, underlined by the presence of drawers placed in parallel to the line of the kitchen countertop. Doors with internal shelves hidden the built-in refrigerator in a very elegant visual composition. The dark wood floor with large warm veins taken up the veneer of the dining table. A visual and material continuity that gives balance to the room.

Moving on to the living area, the shabby chic furniture elements take place: a display cabinet with decorative strips repainted in gray-blue and a side bench in white wood treated with vintage cushions on top. A refined retro taste, in line with the shabby chic style in vogue nowadays. From the living room with a bookcase in medium gray lacquer and diagonal lines and a white TV cabinet with shaped recessed handles, you then move on to the raised area that leads to the most private part of the apartment. A full-height bookcase denotes this passage with white essential lines and a regular geometry that stand out from the light-blue coloured back wall.

Two bathrooms respectively in medium gray and pastel green shades close the sleeping area. A light wooden finish was chosen for the cabinet of the first, in plays of neutral shades with the surrounding room. For the second bathroom, however, the suspended cabinet in glossy neutral shades lacquer accompanies the pastel green lacquered wall units with glass doors.

Contemporary style with shabby chic elements

 

A contemporary style apartment in Bergamo in which the choice of some shabby chic furniture caught attention. The furnishings of the living area with a modern taste accompany the kitchen with neutral tones and essential lines.

Project: Modulor
Year: 2015
Site: Bergamo

An industrial attic with wooden interior

An industrial attic with wooden interior

mansarda industriale Bergamo 04
mansarda industriale Bergamo 05
mansarda industriale Bergamo 01
mansarda industriale Bergamo 03
cucina Bergamo dettaglio 01
cucina Bergamo dettaglio 02
cucina Bergamo dettaglio 03
bagno Bergamo dettaglio
mansarda industriale Bergamo 05
dettaglio scala e ingresso Bergamo
mansarda industriale Bergamo 06
cabina armadio Bergamo dettaglio
mansarda industriale Bergamo 07

An industrial-style attic with wooden interior

 

An attic in the centre of Bergamo whose industrial setting meets the warm and welcoming taste of the wooden interior. Contemporary lines combine metallic materials with modern furnishings.

Project: Cesare Grasseni and Modulor
Year: 2015
Site: Bergamo

A renovation in the centre of Bergamo where the architectural layout organized on two levels maintains the original height of the internal wooden rooms. By accessing the entrance whose ceiling has been kept lower in respect of the original architectural configuration, the stylistic sign of the space is clearly visible. As display niches, the exposed stonewalls maintain their traditional imprint, emerging in the room. The hidden lighting in the profile of the wall enhances its depth and underlines the material nature of this insert as a real natural picture. The view therefore opens onto the large double-height living room, topped by a ceiling with exposed beams in a warm wood.

An IPA beam underlines both the structural and the visual border between the mezzanine sleeping area and the living area below with the kitchenette. The latter has contemporary lines and colours focused on neutral tones. Two visual characteristics make it recognizable: the white Corian, which from the countertop with recessed sink extends to the rear shelf, also goes down along the side profile acting as a perceptive closure shoulder of the room. And the upper wall units, which instead emphasize a horizontal setting whose dynamism is represented by the diagonal shelf that visually cuts the service support. The 50s Smeg refrigerator and coloured wooden chairs give a touch of colour with a retro taste. Placed in the adjacent corner, the bathroom is characterized by a cabinet with U-shaped polished steel legs and wooden covering. The latter is exact the same floor material, thus presenting the identical finish and essence, in material continuity. With their rough finish, the walls underline the industrial firm.

A Corten staircase with recessed backlit handrail with essential style, bring to the sleeping area. A walk-in closet in satin glass and metal profiles precedes the bedroom. A library consisting of essential lines runs along the balustrade of the mezzanine. A system of interlocking coloured Plexiglas volumes allows the dynamic and personalized use of this piece of furniture. The bedroom takes advantage of the intimacy of the exposed beams and the inclination of the ceiling with wooden cladding. It is equipped with essential furnishings such as TV cabinet in matt gray lacquered MDF, recalling the interior furniture of the walk-in closet, with contemporary profiles.

An industrial-style attic with wooden interior

 

An attic in the centre of Bergamo whose industrial setting meets the warm and welcoming taste of the wooden interior. Contemporary lines combine metallic materials with modern furnishings.

Project: Cesare Grasseni and Modulor
Year: 2015
Site: Bergamo

Between classic and contemporary

Between classic and contemporary

appartamento moderno Gorle 01
appartamento moderno Gorle 02
appartamento moderno Gorle 03
appartamento moderno Gorle 04
appartamento moderno Gorle 05
appartamento moderno Gorle 06

Between classic and contemporary

A renovated villa that maintains its rigorous and classic style without renouncing contemporary elements able to give lightness and brightness.

Project: Modulor
Year: 2005
Site: Gorle

 
The match of classic and contemporary expresses its harmony in the interiors of this residence in Gorle. Starting from the living area which also incorporates an important dining table, to move on to the completely contemporary kitchen which recalls for the chromatic choice, the furnishing of the living room.

Two large windows provide natural lighting in the living room, whose warm tones of polished wooden floor are combined with the cream-white painting of all walls. A match that allows a warm taste of the room. The soften the tones is a silver-gray velvet sofa which is also combined with a pouf of the same material with a glass table. Modern style armchairs in plum-purple colour in colour range, in order to balance the perception of the environment. The inserted furnishings are essential in the design lines, but their pantographed handles are a reference to the classic style of the living area. Classic and contemporary are combined in this environment not only for the choice of style furniture but above all in the attention to detail of each of them. The medium gray shades in glossy lacquer are the TV cabinet, that occupies the void under the stairs and the vertical containing element that faces it. This is flanked by a white glossy lacquered chest of drawers that fills the part below the window, underlining its brightness. At the two ends of the same wall shelves with an important profile take place. One of them incorporates the support surface that frames the radiator. On the side, this room houses the dining area, with an important dark wooden table. To identify this area is also the lowered and spotlight false ceiling, with medium gray spatula finish. On the side wall, alongside the access to the kitchen, there is a second medium gray vertical container element and a backlit paneling.

The kitchen instead responds to an extremely contemporary setting. Arranged on the corner, it consists of a full-height part which holds the double-door refrigerator and recessed ovens. The countertop occupies the remaining part and then develops in the adjacent wall. With warm tones, it acts as a bright and chromatic interlude between the lower part in medium gray and the white wall units. The difference between the two components is also visible for the material choice of keeping the upper wall units in glossy white lacquer, as in the living area, and the remaining medium gray volumes treated opaque in order to create an elegant contrast.

Between classic and contemporary

 

A renovated villa that maintains its rigorous and classic style without renouncing contemporary elements able to give lightness and brightness.

Project: Modulor
Year: 2005
Site: Gorle